Tegnap a menzán halat szerettem volna enni, de csak ez a pangasius nevű... dolog volt. Namármost annyi fajta jó hal van itthon (és ha "tengeri halat" akarnak eladni, akkor is van választék a világban), ennek ellenére mostanában mindenütt ezt a vietnámi mirelit cuccot adják. Biztos ebből is van jó, de ahol eddig próbáltam, nulla íze volt. És olcsó se volt, mert ahhoz képest, hogy menzáról beszélünk, ennyiért szerintem étteremben is kaptam volna valami értelmeset. Tudom, máshol is sláger ez a halpótlék (jónevű halgyorskajáldában is találkoztam már vele), de igazából nem érdekel, ha más is hülye - mi miért engedjük be ezt a vackot?
Pár hete meg Ausztriában jártunk, és egy cukrászda színvonalú pékségben rendeltünk egy kuglófot. Össze se volt hasonlítható az itthon ezen néven ismert száraz kalácsszerűséggel. Persze más hely, más recept, de nem tudom túltenni magamat azon, hogy milyen gyalázatosan rosszak itthon a péksütemények (a vajas krém + puffasztott levegő alapú süteményekről nem is beszélve). Elvileg mezőgazadasági ország vagyunk, mégis mindenféle porból, pótanyagból, ízfokozóból van minden, amit eszünk. Mintha valami űrhajón élnénk, ahol nincsenek valódi alapanyagok, csak porok! Szerintem a nyugatinál rövidebb várható élettartalom nem annak köszönhető, hogy zsírosan és fűszeresen, hanem mert kamu cuccokat eszünk. Illetve talán azért is eszünk mindent zsírosan és fűszeresen, mert a hús íztelen, a zöldség íztelen, hát kell valami a tetejére, hogy ne panírozott zebkendőt együnk :-/ De tényleg, a legalapvetőbb élelmiszer, a kenyér is bárhol jobb a környező országokban, mint itt! Legutóbb talán a nyolcvanas évek elején ettem jó kenyeret itthon. A rendszerváltás óta néhány évente mindig van egy új pékség, amiről mindenki lelkendezik, hogy "hú, ennek jó a kenyerek/zsemléje, ezt vegyél", aztán egy idő múlva már az se annyira jó (nem tudom, hogy azért, mert a terjeszkedés közben ők is elkezdenek homokot és téglaport használni liszt helyett, vagy csak az újdonság varázsa tűnik el). Jó bolti tejet csak Csehszlovákiában ittam gyerekkoromban, itthon már akkor is csak fehér vizet lehetett kapni - és nem mindenhol van a szomszédban szarvasmarha-tartó, hogy át lehessen menni oda egy kübli tejért.
A legrosszabb ebben az, hogy hagyjuk, hogy így legyen: megvesszük az íztelen puffasztott vackokat, amiket úgy gyártanak, hogy minden valódi cuccost kihagynak belőle, puffasztókkal, ízfokozókkal pótolva a tápértéket és ízt, és nem is várjuk el a péktől, cukrásztól, szakácsoktól, hogy rendes dolgokat tegyen elénk. Hogy sokkal drágább nem lenne a valódi, abban biztos vagyok, mert szerintem így is a valódi dolgok árát fizetjük, csak a haszon miatt kapunk kevesebbet és hitványabbat.
Ez megy most