Tudnivalók

Egy Földön ragadt humanoid űrlény benyomásai az őt körülvevő világról, különös tekintettel Budapestre, a villamosokra, vonatokra, repülőgépekre, zenékre. Meg minden másra.
 
Ha tetszenek a bejegyzések, ajánld a blogot/bejegyzést ismerőseidnek - ha csak egy-egy képet mutatnál meg másoknak belőlük, akkor is kérlek, írd oda mellé a készítő nevét, és hogy hol találtad (mondjuk link formájában)! Köszönöm! (A tartalmak publikálása, pláne kereskedelmi célú felhasználása értelemszerűen a készítő(k) engedélyéhez van kötve)
 
A kommentek tartalma nem feltétlenül egyezik meg a blog írójának véleményével. Sőt, néha még a bejegyzéseké sem ;) A trollkodás, anyázás, a spammelés és a túlzott offolás pedig ki lesz moderálva, ha úgy látom jónak.

  Gyorslinkek:
Hampage.hu frissítések
Énblog
Égitársaság
Zene
Videók
Saját zene

Naptár

november 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Ez megy most

Top 5

  1. Megtalált sínek: a Margit híd régi vágányainak darabjai a DunábanÉveket töltöttem Budapest elvesz(t)ett vágányainak felkutatásával, most azonban - kivételesen - megtalált sínekről fogok mesélni! Száraz időszakokban néha előfordul, hogy a Margit-sziget déli...
  2. Budapest málhásai: a MukikIsmét Tomáš Dvořák képeiből válogatok, témául pedig a guruló fadobozhoz hasonlatos "motoros fedett teherkocsikat" választottam. Persze valószínűleg nagyon ritkán hívták őket így hosszúra nyúlt...
  3. Végállomás, leszállás!Ez itt a bevezető hűlt helye. Normál esetben nyakatekert módon kellene felvezetnem, hogy mi a bejegyzés témája, és miért az, ami, de most egyszerűen csak pár érdekes régi képet szeretnék mutatni Ab...
  4. BUMM nincs, de (majdnem) minden más abból a korszakból itt van :)A jelek szerint az elmúlt hónapokban egy kő alatt éltem (esetleg szatyorban), mert teljesen elment mellettem, hogy az archive.org nem csak elkezdte összegyűjteni az univerzum összes C64-es programját,...
  5. Cégérek, táblák és neonok a hetvenes-nyolcvanas évek külvárosi utcáinJó régen nem csináltam már "régi képes" bejegyzést, de a minap valami mást keresve rámjött, hogy folytatást csináljak egy régi képmutogatós írásnak, melyben hirdetésekkel, neonreklámokkal...
  6. A nürnbergi Colosseum és a Birodalmi Pártgyűlés TerületeAz ember nem mindig csak szép vagy kellemes dolgokat lát utazás közben, hanem néha zavarba ejtőeket is. Életem egyik legfurcsább koncertje volt a nürnbergi Rock im Park, melyen a zenekarok a Harmadik...
  7. Komárnótól Komáromig, avagy az erőd velünk van II.Előzmény: (Rév)Komárom, és az ő naponta kétszer látogatható erődje A komáromi erődrendszer a ma a szlovák oldalon levő Öreg- és Újvárból, a Vág torkolata körüli sáncokból és bástyákból, és három...
  8. A Keletitől az Örs vezér teréig Noah Caplin képeinMostanában sokfelé jártunk régi képeken: a Moszkva téren, Soroksáron, a Duna-parton, a Hegyvidéken, de a zuglói hálózat kimaradt - és "zuglói" alatt most az Erzsébetváros északkeleti csücskén át...
  9. Mi az: huszonöt emeletes, és átsüt rajta a nap?Természetesen a nyolcvan méteres pécsi magasház, melynek szomorú érdekessége, hogy 1977-től csak 1990-ig laktak benne, azóta üresen áll: A hatvanas-hetvenes évek fordulóján a magyar városépítőket...
  10. Amikor az utcák keskenyebbek, a villamosok pedig tényleg öregek voltakMúltkor elmeséltem, hogyan kerültem kapcsolatba Tim Boric-kal, most ismét mutatnék néhányat a hetvenes évek második felében készített képeiből. Kezdjük Óbudán, mondjuk a Flórián téren! A...

Címkék

103 (7) 105Na (5) 1233 (12) 125év (7) 1522 (7) 1820 (13) 1969 (7) 1973 (6) 1976 (9) 1977 (7) 1978 (6) 1979 (10) 1980 (10) 2018 (11) 2019 (49) 2020 (31) 2624 (23) 2806 (12) 3720 (11) 41-es (10) 424 (25) 436 (7) 5884 (6) 611 (9) abba (6) abszurd (26) Ab van Donselaar (42) aeropark (6) agyhúgykő (61) airway (96) álhír (5) állatkert (11) álom (5) alpok (12) amiga (8) augusztus 20 (6) ausztria (99) autók (88) bach (5) badacsony ms (5) balaton (157) balatonföldvár (5) Balt Korthals Altes (14) bardotka (12) basel (7) bbc (8) bécs (46) belgium (11) bengáli (40) berlin (162) berlini fal (20) bkv (62) blog (28) blues (6) bp nosztalgia (10) brno (17) brüsszel (5) budai vár (25) budaörs (39) budapest (958) budapesti pillanatok (51) buék (9) busz (121) búvár (18) bytom (6) bzmot (11) c50 (13) c64 (18) caf (15) cégtörténet (6) city lights (72) classic remise (7) class 56 (7) combino (5) commodore (19) csak egy kép (54) csak egy videó (329) csehország (69) csehszlovák (41) csörgő (13) cukiság (35) debrecen (25) demó (10) design (7) díszkivilágítás (32) divat (5) dízel (12) doctor who (42) drezda (9) duna (56) életkép (22) életképek (38) életmód (6) elveszett (34) emlék (12) emlékek (46) énblog (553) énzene (21) építészet (67) építkezés (22) épület (18) érdekes (5) érdekesség (38) erfurt (8) Ernst Plefka (7) esti városkép (10) évforduló (13) ezerötszázas (7) ezres (16) fan fiction (12) faros (9) favázas (11) feldolgozások (13) felhők (27) felső-szilézia (30) felső szilézia villamos (27) fentrol (6) fényvillamos (21) ferihegy (39) film (13) firka (5) fogas (7) fogaskerekű (25) fogyasztói (23) fonódó (11) forintos emlekeim (5) fortepan (36) fotó (5) frankfurt am main (9) freddie mercury (7) füred ms (5) füsti (6) gary moore (36) gdynia (5) geek (7) Geoffrey Tribe (16) gépsárkány (75) gibson (10) gigant (5) gitár (39) gmap (21) gmunden (6) goldtimer (6) gondolatok (12) gőzmozdony (55) gróf széchenyi ms (5) gyermekvasút (41) haditechnika (15) hajó (146) hajtóművek-motorok (7) hampage (429) hamster (5) hangok (5) hangszerek (13) hármashatárhegy (5) havazás (5) heavy metal (6) helikopter (13) helka ms (8) hév (46) heviz ms (6) híd (30) (34) hódmezővásárhely (7) hogylehetne (7) hogyvolt (7) house (6) hülyeség (8) humor (123) idegenforgalom (21) ikarus (69) il 14 (10) innsbruck (5) internet (6) ipari létesítmények (7) írás (15) it (9) játék (5) jegyek (6) joe satriani (5) jókai ms (10) kalef (11) karácsony (11) karikatúra (5) Karl Holzinger (10) karosa (7) kassa (20) katamarán (13) katowice (7) kazetta (8) kecskemét 2010 (6) kelenföld (9) kelén ms (7) kelet-berlin (5) kép (6) képek (1070) képregény (94) kérdés (12) keszthely ms (7) kirándulás (11) kisföldalatti (15) kiskörút (6) kisvasút (57) ki vagy doki (13) klasszikus zene (5) köd (20) köln (35) kölni dóm (5) komp (17) konstal (8) körtér (8) közlekedés (439) kritika (72) kulfoldi szemmel (114) laminátka (6) lánchíd (8) lanovka (8) last ninja (6) látnivaló (11) lengyelország (82) les paul (8) lhbs (25) linz (10) lipcse (12) li 2 (26) lkk (5) lodz (6) ludmilla (14) luzná u rakovníka (6) m4 (16) maci (6) mackó (6) magas tátra (12) magyarország (7) margit híd (9) már nincs (6) mátyás-templom (6) máv (35) medve (7) metál (16) metró (46) miskolc (26) mittudoménmi (9) mk45 (6) mk48 (15) mk49 (5) MOD (7) morál (11) morgás (131) motorkerékpár (5) mozdonyok (28) mozi (10) mtp (7) muki (15) münchen (27) műrepülés (8) muv (10) múzeum (64) n19 (5) nagypolszki (6) naplemente (10) ndk (5) németország (327) neon (5) nerd (7) nincsmár (9) Noah Caplin (6) nohab (74) nosztalgia (242) nosztalgiabusz (46) nosztalgiahajó (25) nosztalgiahév (6) nosztalgiatroli (5) nosztalgiavillamos (122) nosztalgiavonat (16) nürnberg (20) nyílt nap (6) nyíregyháza (6) nyolcvanas évek (22) nyugat-berlin (6) NZA (12) olaszország (26) oldtimer (123) orgona (5) orkvadászok (11) országház (5) ostrava (8) osztyapenkó (5) otthoni turista (39) ozzy osbourne (9) pályahiba (6) pályaudvar (42) panoráma (109) paródia (7) pcc (6) pécs (13) Peter Haseldine (11) point n click turista (8) pop (31) popkultúra (135) pozitívum (12) pozsony (62) prága (27) programajánló (28) púpos (24) queen (19) r.i.p. (14) rádió (6) rajz (5) redbull air race (8) rejtvény (11) reklám (24) relax (12) rendez (15) repülés (135) repülőgép (47) repülőgépek (82) repülőnap (34) repülőtér (21) retró (58) rock (92) rocktörténet (5) róma (15) s-bahn (15) semmering (9) sg (5) sid (5) siófok (6) skanzen (5) skoda (11) sky channel (8) SNL (17) sorozatok (15) soundcloud (15) spotting (19) st.pölten (5) star wars (5) stuka (6) stuttgart (7) super channel (5) svájc (28) szabadság híd (17) szárnyashajó (11) szavazás (6) szczecin (7) szeged (40) szekacs (8) szergej (40) szilézia (6) szili (6) szinti (5) szliács (5) szlovákia (138) sztrájk (21) szünetjelzés helyett (239) tapolca (8) társadalom (5) tatra (37) taurus (7) tdt2020 (12) tdt2022 (6) technika (70) technikatörténet (71) tehervonatok (12) tél (15) templom (12) természet (9) tévéműsor (27) thin lizzy (8) tihany (6) Tim Boric (16) Tomas Dvorak (10) tömegközlekedés (493) történelem (29) totalcar (5) trabant (5) trainspotting (73) tram train (9) trolibusz (74) turizmus (20) tűzvonalban (15) tűzvonalban saját (8) tv (94) überzenészek (17) utazás (438) utcakép (227) uv (58) vár (11) várnegyed (8) város (535) városkép (111) városliget (10) varsó (7) vasút (617) vasútállomás (6) vasúti becenév (6) vélemény (26) vicinális (13) vidám park (5) videó (944) villamos (851) vitorlás (10) vízibusz (21) vlog (7) wachau (5) woltersdorf (5) wroclaw (6) wuppertal (7) würzburg (5) xi.ker (48) youtube (346) zene (227) zlin (13) zürich (13) Címkefelhő

Miért csak vackot árulnak?

2011.10.26. 05:30 :: Hamster

Tegnap a menzán halat szerettem volna enni, de csak ez a pangasius nevű... dolog volt. Namármost annyi fajta jó hal van itthon (és ha "tengeri halat" akarnak eladni, akkor is van választék a világban), ennek ellenére mostanában mindenütt ezt a vietnámi mirelit cuccot adják. Biztos ebből is van jó, de ahol eddig próbáltam, nulla íze volt. És olcsó se volt, mert ahhoz képest, hogy menzáról beszélünk, ennyiért szerintem étteremben is kaptam volna valami értelmeset. Tudom, máshol is sláger ez a halpótlék (jónevű halgyorskajáldában is találkoztam már vele), de igazából nem érdekel, ha más is hülye - mi miért engedjük be ezt a vackot?

Pár hete meg Ausztriában jártunk, és egy cukrászda színvonalú pékségben rendeltünk egy kuglófot. Össze se volt hasonlítható az itthon ezen néven ismert száraz kalácsszerűséggel. Persze más hely, más recept, de nem tudom túltenni magamat azon, hogy milyen gyalázatosan rosszak itthon a péksütemények (a vajas krém + puffasztott levegő alapú süteményekről nem is beszélve). Elvileg mezőgazadasági ország vagyunk, mégis mindenféle porból, pótanyagból, ízfokozóból van minden, amit eszünk. Mintha valami űrhajón élnénk, ahol nincsenek valódi alapanyagok, csak porok! Szerintem a nyugatinál rövidebb várható élettartalom nem annak köszönhető, hogy zsírosan és fűszeresen, hanem mert kamu cuccokat eszünk. Illetve talán azért is eszünk mindent zsírosan és fűszeresen, mert a hús íztelen, a zöldség íztelen, hát kell valami a tetejére, hogy ne panírozott zebkendőt együnk :-/ De tényleg, a legalapvetőbb élelmiszer, a kenyér is bárhol jobb a környező országokban, mint itt! Legutóbb talán a nyolcvanas évek elején ettem jó kenyeret itthon. A rendszerváltás óta néhány évente mindig van egy új pékség, amiről mindenki lelkendezik, hogy "hú, ennek jó a kenyerek/zsemléje, ezt vegyél", aztán egy idő múlva már az se annyira jó (nem tudom, hogy azért, mert a terjeszkedés közben ők is elkezdenek homokot és téglaport használni liszt helyett, vagy csak az újdonság varázsa tűnik el). Jó bolti tejet csak Csehszlovákiában ittam gyerekkoromban, itthon már akkor is csak fehér vizet lehetett kapni - és nem mindenhol van a szomszédban szarvasmarha-tartó, hogy át lehessen menni oda egy kübli tejért.

A legrosszabb ebben az, hogy hagyjuk, hogy így legyen: megvesszük az íztelen puffasztott vackokat, amiket úgy gyártanak, hogy minden valódi cuccost kihagynak belőle, puffasztókkal, ízfokozókkal pótolva a tápértéket és ízt, és nem is várjuk el a péktől, cukrásztól, szakácsoktól, hogy rendes dolgokat tegyen elénk. Hogy sokkal drágább nem lenne a valódi, abban biztos vagyok, mert szerintem így is a valódi dolgok árát fizetjük, csak a haszon miatt kapunk kevesebbet és hitványabbat.

43 komment · 1 trackback

Címkék: fogyasztói morgás

A bejegyzés trackback címe:

https://hamster.blog.hu/api/trackback/id/tr273330416

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kifliposzt 2011.10.26. 13:10:17

Tiszafüreden lőttem ezt a képet. A bolt erősen egyoldalú volt, se liberális zsemlét, se szoci pogácsát nem árultak. Sőt, a zsemle is nemzeti volt, de amikor azt fényképeztem, a kamerám a nemzeti meghatottságtól könnyes objektívvel csak egy homályos kép...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én legutóbb a müncheni piacon ettem pangasiust. Borzalmas volt :D
@aesculus: Mit tud ez a hal, amiért lenyomja Európát? Tényleg elkezdték elhinni az emberek, hogy a halnak nincs íze, csak az a lényeg, mit rakunk rá? Mert a pangasiusok, amiket eddig ettem, olyanok voltak, hogy ha megsóztam, akkor sós volt, ha fűszeres szószt raktam rá, akkor fűszeres íze volt... Se íze, se bűze, se semmi. Ennyi erővel tegyenek a hal helyére egy A4-es gépíró papírt, és adják olcsóbban az egészet :-/
"Pár hete meg Ausztriában jártunk, és egy cukrászda színvonalú pékségben rendeltünk"
huh, megijedtem, hogy Ausztrákiában már a pékségben is halat árulnak. :D

amúgy egyetértek. a szokásos ár/minőség mérlegen kell táncolni.
sajnos a minőség szokott veszteni.
a magyar piac, a magyar emberek extrém árérzékenyek. ha a pultra kitennél 70 forintért csokipudingot, meg 68-ért fekáliát, a nagy többség a fekáliát venné. "mer engem nem basz át a bótos, hehhe"
egy ilyen piac meg lefelé nivellálódik, azaz a jobb rájön, hogy nagyobb forgalma lesz, ha enged a minőségből, és olcsóbban adja.

@Rocko-: ja, én is megijedtem :)
Nálam az verte ki a biztosítékot, amikor valami vidéki tv főzős műsorában láttam valami helyi "menő" étterem szakácsát. Marhapörköltet főztek, és a végén kifejtette, hogy akkor most rakunk a bográcsba egy kis mono-nátrium-glutamátot, mert az jaj de jól kihozza az ízeit, és milyen frankó lesz tőle. Akkor úgy kedvem lett volna felkapni azt a fél méteres fakanalat és szétverni az ostoba fején, hogy "Holnapra leírod százszor, hogy a marhapörköltbe nem rakunk mono-nátrium-glutamátot."
@Hamster: tényleg van ilyen hal? Na ezt majd megkóstolom, lehet, hogy szeretni fogom! A halban a halízt utálom :-)))
Egyetértek, általában csak extrém drágán és/vagy jó messziről lehet normális élelmiszert beszerezni. Úgyhogy az év 350 napján marad a hulladék :( Bár most már drágán is lehet sz*rt kapni, úgyhogy ez se mérvadó...

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs: :D
@Division: Amikor először láttam a nevét, aszittem viccelnek. Olyan filozófus neve van, Konfúciusz hal :) Szerintem a sznobság is segít, nem csodálkoznék ha sokan azért vennék, mert "jajj, külföldi neve van, külföldi hal, az biztos jobb, mint a harcsa vagy a pisztráng"...
1, Durván árérzékeny ország vagyunk.
(Mondjuk az Aldi sikere nálunk jelent valamit: ők nem az árra helyezik elsődlegesen a hangsúlyt, és mégis vannak vevőik)

2, A búza alapjában véve két kategória. Malmi (étkezési) és takarmány. A magyar malmok többsége takarmánybúzát vesz, majd azokat szépen adalékokkal (kisebb részben javító minőségű búzával) feljavítják, hogy lisztből kenyér/kalács tudjon sülni.
(lásd első pont)

3, a nátrium-glutamát az ötödik alapíz (umami) eléréséhez kell. Nem károsabb, mint az édes-sós-savanyú-keserű ízek. Persze mértékkel.

U.I.: Ságvári voltam ;)
Teljesen igazad van mindabban, amit leírtál. Amikor legutóbb Görögországban motoroztunk a gyerekkel, hazafelé ragaszkodott hozzá, hogy vigyünk haza innen kenyeret, hogy anya is ehessen finomat.
17 évesen lehúztam egy hónapot pékségben nyáron, olyan finom kenyeret azóta sem ettem. Már a malomból állományjavítókkal dúsítva megy ki a liszt, nem is igazán a pékek tehetnek róla.
(Tavasszal, ha egyszer ráérsz elviszlek Lillafüredre pisztrángozni. Na az még minőség.)
Teljes mértékben egyet kell értenem. :-(

én odáig jutottam, h a péksüteményeket magam sütöm, és így finom, jó állagú terméket ehetek. Hihetetlennek tűnik elsőre, de állományjavító, ízfokozó, puffasztó és egyéb anyagok nélkül is lehet ilyeneket készíteni. :-)

halakkal nagyon vacakul áll az ország. kevesen tudják, de itt az 1800-as évek elején még rengeteg halat, rákot, egyebet ettünk. a folyószabályozások miatt azonban lényegesen lecsökkent vízfelületeknek köszönhetően leszoktunk róluk.

jelenleg finom halat Magyarországon talán csak Szilvásváradon (pisztráng) tenyésztenek.
máshonnan nem ettem még jó ízű és textúrájú halat.

marad a tengeri, ami persze jó, ha északról származik. az viszont drága, így az Ázsiából érkező halak dominálnak nálunk.

másik hátránya az ilyen messziről érkező árunak a tartósítás. ez ugyanis jelentősen rontja a minőséget...

az adalékolt cuccok pedig olcsóbbak. sokkal. azért azt gyártják....
@milliliteratura: "a magyar emberek extrém árérzékenyek. ha a pultra kitennél 70 forintért csokipudingot, meg 68-ért fekáliát, a nagy többség a fekáliát venné. "mer engem nem basz át a bótos, hehhe""

Sajnos ez is így van. És most itt nem arról van szó, hogy mit vesz a kisnyugdíjas, vagy a sokgyerekes családos, hanem hogy a jobban eleresztettek is teszkógazdaságosan telelapátolják a csomagtartót szarokkal, és még örülnek is neki. Ugyanakkor például nálunk a lakótelepi kisbolt nem olcsó, de a kenyérpultnál választhatsz az előre szilánkosított és az előre szivacsosított kenyerek közt, normális az nincs. De másutt is elég szarok vannak. Amikor járkálok az országban, látom mindenfelé a sok gabonát, abból mit csinálnak, pálinkát meg vodkát? Mert kenyeret nem, mert amit kapni lehet, annak nagy része homok és levegő... Újabban burgonya- meg kukoricakenyerekkel kísérletezek, amiknek mgé van némi íze és állaga.. De a rozs is szar, bár az lehet, hogy azért, mert nem annyira megszokott erre.
@PonDrow: "az Aldi sikere nálunk jelent valamit: ők nem az árra helyezik elsődlegesen a hangsúlyt, és mégis vannak vevőik"

Ez komoly? Régen Németországban az Aldi volt a leggázabb, legolcsójánosabb hely, selejtezéseknél, balesetknél megszerzett cuccokat árultak majdnemhogy raklapról :) Azóta váltottak, vagy csak ennyire más a magyarországi megközelítés?

" magyar malmok többsége takarmánybúzát vesz, majd azokat szépen adalékokkal (kisebb részben javító minőségű búzával) feljavítják, hogy lisztből kenyér/kalács tudjon sülni."
És miért nem rúgják seggbe őket? Ha a legalapabb kaja ezek szerint tudatosan szar, akkor milyen lehet még az ember életszínvonala? És még mellette van pofájuk arról dumálni, hogy magyar búza, magyar mezőgazdaság, magyar élelmiszeripar... De legalább igények (főleg dotálásra, támogatásra) vannak :-/
@jim32: Az a szomorú, hogy nicns olyan, hogy Ehető Élelmiszereket Érdekvédelmi Csoport. Gondolom azok a trükkök, amik miatt szar a kenyér, amit vehetünk, teljesen legálisak, megfelelnek a szabványoknak. Traktorom meg nincs, hogy félpályás útlezárással meg felvonulással tiltakozzak az ellen, hogy eggyel több helyen néznek joggal hülyének...
@Hamster: A magyar megközelítés biztosan más, a németről nincs infóm. Itt biztos lehetsz benne, hogy ugyanazért a pénzért jobbat, megbízhatóbbat kapsz, ha Aldiban veszed meg, mintha teszkó/peni/lidli-ben tennéd.
Garanciás problémák kezelése hihetetlenül korrekt náluk. Kötözködés nélkül azonnal cserélnek/javítanak/pénzt adnak vissza. Műszaki cuccokra 3 év garanciát adnak. Ez máshol nincs itthon...

Miért nem rúgják seggbe a malmokat? Mert akkor árat kellene emelnie a malmoknak. Ezt viszont a multik nem engedik nekik. A kenyér reális ára kilónként 4-500 Ft lenne. Szerinted? :)
@Walter Melone: Azért Garadnán is jók a halak (oké, nincs messze Szilvástól:), és a halászlé, harcsapaprikás, rántott filé szinten mindenhol jót ettem az országban, úgy étteremben, mint bolti halból csinált otthoni kajában. Külföldön meg seezunge (Solea solea), az a jó, de az elérhető lazacok is teljesen jók mindenféle felhasználásban (de komolyan, még a rántott lazac is marha jó). A pangasiusznál bármely tetszőleges pocsolyai hal is jobb,mi értelme van ezt enni? Csak azért, mert "tengeri"? Nem tudom, hogy ez a hal nem különleges, vagy a tárolás és szállítás közben hal ki belőle az íz, de ezért kár szórakozni vele.
@PonDrow: "Szerinted?"

Szerintem midnenki jól seggbe kéne rúgni, addig meg keresek egy Aldit a környéken :D
Ezzel csak az a baj, hogy nem kapni normálisat. Szomorú, - de szinte - nincs más csak "téglapor".
@Hamster: krumplisalátát adtak mellé, szóval krumplisaláta íze volt :DDDD
@aesculus: Az még egész istenes lehetett, mert nekem a múltkor itt menzai rizst adtak, aminek ugye alapból nincs íze. De azt mondd meg, hogy Münchenben miért ilyet kértél? Miért nem Kabeljaut, Seezungét, vagy ilyesmit?

Tényleg, mikor írsz a blogodban a Dallmayr Delikatessenhaus földszinti részéről? Édesanyám mutatta meg, és szerintem azóta is életem egyik legjobb reggelijét ettem ott, bár kétségtelen, hogy olcsó se volt. Pedig olvastuk ám, hogy Es muss nicht immer Kaviar sein, csak hát... :)
@PonDrow: Nem az umami a káros, az a tengeri algában, a paradicsomban, a szardellában is akad. A mesterséges umami-íz a nátrium-glutamát a káros. Arról nem is beszélve, hogy az én pörköltem anélkül is finom, az ilyen az inkább tanuljon meg főzni, és akkor majd nem kell neki ilyet használnia.

@Hamster: Az Aldi most is a leggázabb, legolcsójánosabb termékeket tartja. Német mércével. :P Semmi extrát ne várj, csak egy teljesen elfogadható és állandó színvonalat, jó áron. Nem prémium kategória, de nálunk már az is messze kilóg a sorból, hogy szemetet nem tartanak. :)

Amúgy a pangasius egy vietnámi rohadt nagyra növő hal, más nevén cápaharcsa. A Mekong torkolatvidékén él, pontosabban amit nálunk kapni az a Mekong torkolatvidékén nő bazinagy vízbe süllyesztett ketrecekben, tápon. Kifogásig életben tartásukról tetemes állatorvos gárda gondoskodik mindenféle csodaszerekkel, minden bizonnyal ettől mi is csak egészségesebbek leszünk. :) Emellett tényleg abszolút semmi íze, és kb csak rántani lehet, mert iszonyat magas a húsának a nedvességtartalma. (A többi halhoz képest is) Tehát ez a dög a Jamie Oliveres ketreces csirkés filmben látható dolgok vietnámi és vízi megfelelője.
ahogy leírták többen előttem, iszonyú árérzékeny ország vagyunk, nem lehetséges minőségibb termékeket elédrakni, mert nem veszik meg. Nem feltétlenül azért mert nem tudná megfizetni (sok esetben ez igaz persze), hanem mert nincs igénye rá, hogy a jobbat vegye. Pedig még tojásban vagy tejben is mekkora különbség van.

Igazi finom fehér kenyeret Budapesten még nem ettem, igaz látni sem nagyon látok, holott azon nőttem fel, és lenne igényem rá.

Egy átlagos nyugati bolt egyébként magasabb áruminőséget tart fenn sokszor, bár szemét ott is van azért. De olyat, hogy egy átagos boltban többféle savanyúságú almalé közül választhatok, itthon még jó ideig nem fogok tapasztalni.

A péksütikkel meg egyetértek, a pékségek 70%-a ehetetlen árut gyárt.
@Hamster: már untam a wurstot, és bementem egy nordseebe. Azt mondta a nő, hogy ez valami vietnámi hal, és finom.

A Dallmayr ház nekünk is nagy kedvencünk, de nem tudom, milyen ürüggyel tudom berakni a blogba :D
A Pangasiust roston kell elkészíteni, kapros szósszal, és ügyelni kell, hogy a zsíros részét sütés előtt levágjuk.

Ki lehet süti serpenyőben is, célszerű teflonban, és minimális olajal.

Pékségbe csak Werischwaron. Az egy jó pékség. Azon a környéken rossz pékség nem marad meg.

Munkahelyemhez közel van egy hentes, ami egy piisvörösvári emberé. Nagyságrendekkel jobb az áru, és nem feltétlenül drágább.
@aesculus: "de nem tudom, milyen ürüggyel tudom berakni a blogba "

PL. "Hamster aszonta, hogy írjak róla, úgyhogy..." :) HA vígasztal, én is így találkoztam vele Nordsee-ben. Hát, inkább dobtam volna ki szemétbe azt a pénzt. Hogy ők miért árulnak sz*rt, azt fel nem foghatom, de most már legalább nem fogok vágyakozni arra, hogy jajj, de jó lenne bemenni oda. Se olcsó nem volt, se jó.
@mestska: A kisbolt itt nálunk többféle almalevet meg narancslevet árul... Néha. Néha meg egyet. Ez valami szokás lehet, hogy három évből fél évig volt citromos joghurt, azon kívül nem. Üldöz ez a dolog, hogy ha valahol kapni valami jobbat, akkor az se tart sokáig, teljesen kiszámíthatatlan, hogy legközelebb lesz-e. Még ingadozom aközt, hogy mert a magyar ún. kereskedelem nem ismeri a "megszokott jó odaszoktatja a vevőt" című effektet, vagy pont hogy túl jól tudják, hogy bármi szart árulnak, az emberek úgyse mennek máshova. Mert hát hova menjen máshová az ember, másutt is ingatag a választék/minőség.
@Hamster: anyira utálom a dobozs narancslevet, hogy csak na.
múltkor inkább vettem narancsot, aztán letekertem magamnak.
@Hamster: "túl jól tudják, hogy bármi szart árulnak, az emberek úgyse mennek máshova. Mert hát hova menjen máshová az ember, másutt is ingatag a választék/minőség. "

Igen. Az OTP pl. ebből él, hogy a magyar emberek nem váltanak bankot akármilyen vacak a kiszolgálás/színvonal. Speciel nekem ugye 4 bankszámlám van (mind ingyenes!), így nem lenne gond, ha hirtelen kéne váltani mert berágok valamelyik bankra. :)

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs sajnos a nátrium-glutamát káros hatását bizonyító kutatásokra jut kettő olyan, amelyik azt bizonygatja, hogy nem káros. :) Majd 100 év múlva kiderül. :)
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
De roston sem olyan jó, mint valami épeszű halféle. Kidobja a vizet (sok van benne), összemegy, és amúgy sincs sok íze. Meg amúgy sem vagyok túlzott híve annak, hogy élelmiszert sok ezer km-t kell utaztatni. Persze, ami nálunk nem él meg, vagy nem terem azzal nincs mit tenni, de a pangasiusban szvsz semmi különleges nincs.

@PonDrow: Persze, van aki azt írja, hogy káros, van aki azt írja, hogy nem káros. Én viszont biztosan tudom, hogy nem hiányzik pörköltből, ha kihagyom. :) És egy szakács amúgy se ízfokozókkal varázsoljon.
Aldi: Piliscsabán azért van nagy sikere, mert itt ez a legnagyobb bolt, és szemben van az egyetemmel :))))
@Hamster:

az a baj ezzel a sarki kisbolt "almalevet" árul, hogy ezek az almasűrítményből készített dolgok, legyen akár 100%-os, nem igazán jók.... Narancslé dettó ugyanez. Amiről én bezsélek, az valódi almalé, narancslevet meg pl. Belgiumban frissen préselhetsz magadnak a boltban.
@siófoki35: Ha Csabát nézed, akkor egy Coop és egy CBA melett csak sikeres lehet.

Tétény: Aldi és Lidl egymás mellett. Az Aldiban sosem áll sok kocsi.
Van még egy fura jelenség: az ilyen utcai-kisbolti pogácsásoknál én szinte csak a barackos izét bírom megenni. Namármost van egy útba eső hely, ahol tízből kilencszer nincs, pontosabban üres a tálca. De van szinte érintetlen tálcányi almás-fahéjas, túrós, meg tököm tudja milyen. Kérdés: ha látszik, hogy a barackosat sokkal jobban viszik, akkor nem kéne abból többet csinálni, a nem fogyó fajták kárára? Vajon elő van írva nekik, hogy mindenből ennyit és ennyit kell csinálni, függetlenül a fogyásra, és arra, hogy emiatt legközelebb már be se megyek hozzájuk, mert úgysincs, amit keresnék, vagy saját kútfőből logisztikázzák ki?
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Itt nálunk is többen vannak a Lidlben, mint az Aldiban. Hamarabb nyitott, odaszoktak a népek. Pedig szerintem az Aldi jobb minőséget ad azonos árszinten.
@Szárnyati Gézа: Én járok mindkettőbe. Az Aldi drágább. Viszont van pár cucc, ami az Aldiban a legolcsóbb. Egyébként a Lidl az egyik legjobb lánc itthon.
Sztem. van, ami a lidliben jobb: a saláták pl. (majonézes és nem majonézes krumli, káposzta stb.), és van nem uht poharas tejszín, amit az aldiban soha nem találtam. S ha már tejszín, a múltkor az aldis tejszínhabspray repült a kukába, mert nem jött ki a flakonból a hab...
A hétvégén Koppenhágában voltam, és két szupermarketben néztem meg a halkínálatot. Dánia jelentős halász ország, és halfeldolgozás tekintetében Spanyolország után a második legnagyobb. Persze mondanom sem kell, hogy itt is kb a kínálat fele pangasius volt. Térnyerése egyszerű képletet követ, az Északi-tengerek túlhalászata miatt a tőkehal állományok jelentősen megcsappantak, és emiatt az engedélyezett kvótamennyiséget is a töredékre estek. Európában valamivel helyettesíteni kellett ezt a piaci űrt, ugyanis egyfelől a mennyiség is visszaesett, másfelől az árak is feljebb mentek a tőkehal és a merluccius fajták tekintetében. A pangasius ipar robbanásszerűen emelkedett az elmúlt az időszakban, de ez a folyamat lehet, hogy a jövőben lelassul, ugyanis a termelők és a felvásárlók egyelőre nem tudnak megegyezni. Írtam is erről egy cikket ha érdekel: halaszat.blog.hu/2011/09/12/osszeomlik_a_pangasius_piac
@Toma001: De még mindig nem értem, hogy miért egy olyan halat yomatnak, aminek nem jó a húsa? Mondjuk szerintem a tőkelhal se egy nagy durranás, de ha macera is van vele, miért nem keresnek valami mást helyette, miért erőltetnek egy olyan halat, aminek a mennyiségével és a minőségével is baj van?
@Hamster: Szerintem főleg azért, mert olcsó. Durva, hogy már valamelyik hipermarketben 650ft-ért láttam kilóját. Amugy szerintem magával a pangasiussal nem lenne baj, ettem már finomat belőle, csak már ezek az agyontápozott meg növekedési hormonokkal tömött intenzív tenyésztésben felnevelkedett példányok válnak ennyire ehetetlenné. Még anno 5 éve, mikor először vettem, nekem kifejezetten ízlett. Ma már meg nem venném.
@Hamster: Ezt én sem értem, hogy miért nem figyelnek a keresletre (nemcsak ott). Arra számítanak, hogy a következő nap majd más lesz? Csak úgy, magától? Ez annyira jellemző ebben az országban...

Amúgy jókat röhögtem a hozzászólásokon, főleg a Konfúciusz halon. :DD Meg én is megijedtem, hogy a sógoréknál már a pékségben is pangaaziuszt árulnak. :D
Tejszínhabspray?
JÉÉÉZUS JÉÉÉÉZUS JÉÉÉZUS!!!!
Azt hiszem, ki tudom következtetni, mit jelent, ha ez az ember dicsér akár Aldit, akár Lidlit, akármit...
Na, meg lettem erősítve, hogy a pangasius az nem barát. Nem a cikk, hanem a kommentek által :)
malackaraj.blog.hu/2012/02/05/vegre_mas_is_utalja_a_pangasiust?fullcommentlist=1#comments
süti beállítások módosítása